Buxus opgegeten door de buxusmot? Kies voor een eetbaar alternatief.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Brabantse Milieufederatie.

Voor wie van strakke tuinen houdt, is de buxus een mooie plant. Maar met de komst van de buxusmot, blijft er van die struik weinig over. Vervelend? Welnee! Dit is dé kans om in plaats daarvan een eetbare haag te planten. Want hoe geweldig is het om een haag te hebben die:

  1. Mooi is
  2. Eetbare bessen geeft
  3. Een toevluchtsoord voor dieren kan zijn
  4. Bijen en vlinders aantrekt
  5. En soms zelfs voor natuurlijke bemesting van je tuin zorgt

Kies je bijvoorbeeld voor de Olijfwilg (Elaeagnus multiflora), dan heb je niet alleen een (vrij hoge) erfafscheiding in je tuin, maar kun je ook genieten van de bloemen in het voorjaar en de friszure bessen in het najaar. Vogels vinden er eten en onderdak en bijen en vlinders komen op de bloemen af. Als bonus haalt de Olijfwilg stikstof uit de lucht en geeft dat, in samenwerking met de bacteriën in de bodem, af als voeding in de bodem. En daar profiteren de andere planten in je tuin ook van.

Ken je de geur van de Bottelroos (Rosa rugosa)? Dan ben je waarschijnlijk snel verkocht. De roos is prachtig, trekt insecten aan en in het najaar kun je rozenbotteljam maken.

Minder bekend is Shallonfruit (Gaultheria Shallon): een wintergroene en laagblijvende plant die ongeveer 80 cm hoog wordt. In mei bloeien de charmante bloemen en in het najaar kun je genieten van de lekkere zwarte besjes.

Lavendel (Lavendula officinalis) is ook een mooi alternatief. Deze plant is niet direct eetbaar, maar je er wel lavendelolie en thee van maken en geurende takjes laten drogen. Lavendel is semi-wintergroen en de bijen zijn er dol op.

Hyssop (Hyssopus officinalis) is een aromatische vaste plant die niet zo hoog wordt (20-60 cm). Hij geeft blauwe bloemetjes. De bladeren kun je gebruiken als kruiden in hartige en zoete gerechten. Je kunt er ook thee van maken. Maar let op: Hyssop is wel iets gevoeliger voor natte koude winters.

Het mooist in natuurlijk om een haag te maken met een verscheidenheid aan planten, om je tuin minder vatbaar te maken voor ziektes en plagen. Kies je voor een eetbare haag, dan zorg je voor meer biodiversiteit, voedsel en een voedzame bodem. En daar kan de buxus toch echt niet tegenop, hoe mooi hij ook is.

Leveranciers van eetbare hagen zijn bijvoorbeeld:

Kwekerij Arborealis
Floris Natuurlijke Bomen
Kwekerij De Batterijen
De Tovertuin
Kwekerij de Vrolijke Noot

Advertisements
This entry was posted in Permacultuur, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s