Over de samenhang tussen planten en dieren in een voedselbos

Vorige week volgde ik de eerste cursusdag in een reeks van drie zondagen om te leren hoe een voedselbos als ecosysteem functioneert. Docenten Xavier San Giorgi en Andrew Dawson zijn voedselbosarchitecten die op dit moment een bos ontwerpen voor de nieuwe wijk Rijnvliet in Utrecht. De cursus vindt plaats vlak naast de locatie van het toekomstige voedselbos, in de prachtige Metaalkathedraal.

Voor wie onbekend is met het fenomeen voedselbos: tijdens de cursus hoorde ik deze definitie: “Een voedselbos is een vorm van landbouw met meerjarige planten, waarbij je het bos-ecosysteem als voorbeeld neemt. Het systeem dat je ontwerpt moet even veerkrachtig en robuust zijn als een natuurlijk bos, met als doel een grote vruchtbaarheid. Door het creëren van meer biomassa en meer biodiversiteit, zal de samenhang van planten, dieren, water en nutriënten zorgen voor een groeiende vruchtbaarheid.”

Juist die samenhang vind ik een van de boeiendste aspecten van het voedselbos. Ik wil weten hoe alles met elkaar samenwerkt: planten, dieren (van groot tot bijna onzichtbaar klein) en schimmels (met hun mysterieuze eigenschappen). Elk organisme heeft een functie in het bos en samen vormen ze een ecosysteem. Planten communiceren met elkaar via schimmels, ze voeden zwakke broeders via de wortels (zie dit fantastische boek over bomen voor meer informatie hierover!), diertjes onder de grond zorgen voor een vruchtbare en luchtige bodem, kortom: ik wil alles weten over die samenhang.

’s Middags kregen we een rondleiding door Voedselbos Makeblijde in Houten. En ook daar was de samenhang zichtbaar. Dat kwam duidelijk naar voren in de keuzes die San Giorgi had gemaakt voor de combinaties van planten. In een zone had hij 3 verschillende soorten bij elkaar gezet die elk meerdere functies hebben en die elkaar daarmee ondersteunen. Een van die combinaties was de Toona Sinensis, ofwel Franse Uiensoepboom (die blijkbaar echt naar Franse Uiensoep smaakt) samen met de Elaeagnus, Olijfwilg (stikstofbinder, trekt bestuivers aan en produceert heerlijke bessen), naast de Rheum Palmatum, Turkse Rabarber. Een mooie vorm van een polycultuur op kleine schaal.

This entry was posted in Agroforestry, Uncategorized, Voedselbossen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Over de samenhang tussen planten en dieren in een voedselbos

  1. Pingback: Interessante sites | tuinverhalenblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s