Duurzaamheid en stof tot nadenken op Dutch Design Week 2016

Het was al even geleden dat ik de Dutch Design Week bezocht. Dit jaar was ik blij verrast dat er veel inspirerende duurzame concepten en producten te zien waren.

Zo werkten ontwerpers van Agri Meets Design samen met boeren aan ideeën voor duurzame landbouw en een nieuw voedselsysteem. Ook werden er veel upcycling-producten getoond voor een circulaire economie zonder afval. Loop.a life maakt nieuwe truien en sjaals uit het materiaal van bergen kledingafval. Bottle Up verwerkt grote hoeveelheden glasafval op Zanzibar tot erg mooie glasproducten die lokaal geproduceerd en gebruikt worden.

En er was een inspirerende installatie te zien over bio-emancipatie van The Parliament of Things: “a research into politics beyond mankind”. Het was meer een filosofisch concept dan een ontwerp in mijn ogen, maar dat maakte het een verfrissende buitenbeen tussen alle producten die getoond werden. Deze ontwerpers pleiten voor rechten voor alle levende elementen: bomen, rivieren, bloemen, bergen. We hebben universele rechten voor de mens, maar waarom heeft een boom of een rivier geen recht op bescherming? Een Nieuw-Zeelandse rivier is onlangs als rechtspersoon benoemd. Ze heeft 3 voogden in de Maori-regering en 3 voogden in de reguliere regering. Zij spreken uit naam van de rivier en beschermen haar.

Bomen blijken met elkaar te communiceren. Ze vormen families en helpen elkaar overleven. Wist jij dat 50% van ons DNA overeenkomt met dat van bomen?

The Parliament of Things vraagt zich af: hoe geven we dingen, dieren en planten een stem? En dat zouden we ons volgens mij allemaal moeten afvragen.img_20161025_182154

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s